Za manje od pola sata spremite kremastu poslasticu kojoj nema premca: Nećete znati kad vam je dosta, osvaja ukusom
Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

slatkiši

Za manje od pola sata spremite kremastu poslasticu kojoj nema premca: Nećete znati kad vam je dosta, osvaja ukusom

Ako ste ljubitelj mešavine ukusa višanja i čokolade, ova slatko-kisela poslastica sigurno će vam se dopasti, a priprema se prilično brzo i jednostavno, pa je praktično ako pravite celu gozbu sami.

Objavljeno:

Nema potpunog prazničnog ručka bez raskošnog dezerta, a tokom zime, kada obeležavamo Novu godinu i Božić najpopularniji su domaći slatkiši sa višnjama. A šta bolje ide s višnjama od kremastog fila od šlaga i čokolade?

Jedna od omiljenih opcija je klasična Švarcvald torta, a ako nemate vremena da je pravite, odlična zamena je keks torta inspirisana njom.

Sastojci:

  • 400 g čokoladnog keksa
  • 200 ml mleka
  • 120 g šlaga
  • 1,5 l mleka
  • 100 g čokoladnog krema po izboru
  • 200 g višanja

Za glazuru

  • 100 ml mleka
  • 50 g putera
  • 50 g šećera
  • 50 g kakao praha

Priprema

  1. Umačite čokoladni keks u mleko i ređajte po dnu pleha.
  2. Umutite šlag s mlekom, pa ga podelite na tri dela. U prvi deo umešajte čokoladni krem, a druga dva dela ostavite kakvi jesu da ostanu beli.
  3. Preko keksa poređajte višnje, pa nanesite beli fil. Stavite novi red keksa umočenog u mleko, pa namažite crni fil (sa umešanim kremom), pa stavite novi red keksa, ponovo poređajte višnje, pa nanesite beli fil i potom završite keksom.
  4. U šerpici pomešajte mleko, puter, šećer i kakao, pa mešajte dok se topi na ringli, a zatim sipajte preko torte.

Stavite u frižider na najmanje dva-tri sata.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/ T.S.R./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.